top of page

Sommercamp 2023 - for autister af autister


Gruppebillede fra Zoo turen på sommercamp 2023
Fotograf: Anton Jensen

At en gruppe unge autister på egen hånd har arrangeret en hel uges sommerlejr for andre unge på spektret, kan umiddelbart lyde urealistisk. I hvert fald hvis kun man ved det om autisme, som man bliver præsenteret for i medierne. Ikke desto mindre er det netop, hvad de seje frivillige i Autisme Ungdom har gjort.

Den første AU sommercamp var sidste år, og den anden er netop løbet af stablen.

AU Sommercamp 2023 foregik fra d. 2 juli til d. 7 juli, på Houens Odde nær Kolding.


“Ideen til vores sommercamp kom egentlig fra en hyttetur, vi blev inviteret med på af Landsforeningen Autisme i 2020” fortæller Angelina Mortensen, intern næstforperson i Autisme Ungdom.

I 2020 fik Autisme Ungdom nogle hytter stillet til rådighed, da Autismeforeningen tog på hyttetur til Vigsø i det nordlige Jylland.


Naja Kirstine Føste, ekstern næstforperson i Autisme Ungdom, var en af de unge der var med på hytteturen til Vigsø, og hun beskriver det som en af sine bedste oplevelser i Autisme Ungdom.

“Selvom det ikke var lige så godt planlagt som den sommercamp vi var på i år, så var det mega hyggeligt. Der var et godt fællesskab, og jeg følte, at jeg bare kunne være mig selv.” fortæller Naja.


Netop fordi hytteturen havde været så god en oplevelse, kom Naja, i juni 2021, med et forslag om at holde en sommercamp. Naja sagde med det samme ja til at være campleder og tovholder på udvalget, da vi, i Autisme Ungdom, tror på at der kommer noget særligt ud af være med et projekt hele vejen fra idé til færdig projekt.

Melani Høyrup, som er næstforperson for Autisme Ungdom Fyn, ville også gerne være med til at arrangere en sommercamp for unge autister, og at være den tredje person i teamet af camp-ledere. På forholdsvis kort tid lykkedes det at få indsamlet hele projektbudget i fondsmidler til at afholde camp for, og så var det ellers i gang med at planlægge en sommercamp.


Det var en så stor succes, at det samme gik i gang med at planlægge dette års sommercamp.

Da tilmeldingen blev åbnet i april, gik mindre end 4 døgn før alle pladserne var optaget.De små hensyn tæller

At skabe en sommercamp for unge autister kræver dog en masse overvejelser, både når det kommer til struktur, rammer og aktiviteter.


“Vi havde blandt andet tænkt autisters behov ind helt fra man melder sig til. I tilmeldingen kunne man f.eks. udover mad- og værelsesønsker også notere, om man vil spise alene. Der var også altid mulighed for at melde til og fra til aktiviteter, så deltagerne altid kunne vurdere hvad de havde overskud til.” fortæller Angelina.


Naja fortsætter: “Og så havde vi sørget for, at der altid var en times pause mellem aktiviteterne, og der var meget struktur i programmet - plus at deltagerne har adgang til skemaer , så de altid har et overblik over deres dag. Samt at vurdere på de ting, som ikke fungerede optimalt sidste år, så folk kom b.la. ind i spisesalen i hold for at det ikke blev så overvældende. Vi sendte også beskeder ud på sms, så folk kunne nemmere få et overblik over ændringer”.Aktiviteterne på sommercampen var også valgt med tilgængelighed for øje. Der var planlagt en tur i Odense Zoo, og da Odense Zoo er en del af solsikke-programmet.

Alle deltagerne fik udleveret en solsikkessnor, som de kunne benytte deres handicap synligt, hvis de havde behov og følte sig trygge ved det.


Skemaet var også tilrettelagt sådan, at der altid var 2 aktiviteter at vælge imellem, så hvis f.eks. ikke kunne rumme at tage i zoologisk have, var der mulighed for at blive hjemme og spille brætspil eller lignende.


“Der var planlagt mange aktiviteter, men fælles for dem alle var, at vi havde udfyldt et ‘De 10 H’er’ skema for hver eneste aktivitet, så de unge altid vidste hvad de skulle hvornår. Og så var der også mulighed for at melde fra, hvis man ikke kunne overskue det på dagen alligevel - uden deltageren skulle have dårlig samvittighed over det.” Fortæller Melani. “Og så sørgede vi for, at alle regler, skemaer og lignende i øvrigt blev sendt ud i god tid, så deltagerne havde god tid til at forberede sig”Trygge rammer og ligesindede skabte gode oplevelser

At skabe nogle rammer, de autistiske deltagere kunne føle sig trygge i, lykkedes Autisme Ungdom i hvert fald med ifølge deltagerne.


“På campen blev jeg respekteret som jeg var, og fordi aktiviteterne var frivillige at deltage i, følte jeg mig ikke tvunget til noget jeg ikke havde lyst til,” fortæller Venus på 20 år, som deltog på sommercampen for anden gang.


“Det var virkelig hyggeligt, og jeg fik nogle gode venner. Tiden gik også virkelig hurtigt, det plejer den at gøre når man hygger sig. Jeg har i hvert fald fået nogle gode minder, jeg kan kigge tilbage på.”


En anden deltager fortæller følgende om deres oplevelse: "Jeg vil meget gerne med til sommercampen næste år, for jeg synes det var mega hyggeligt, og der blev taget så godt imod alles forskellige behov. Jeg kan klart anbefale det”Tusind tak til Handicappede børns ferie og Ludvigsens Legat, Augustinus Fonden, Jascha Fonden, Tuborg fondet, Skt. Georg gildernes hjælpefond, Betaniaforeningen i Danmark og Trygfonden for at støtte vores sommercamp. Uden dem havde det ikke været muligt at gennemføre vores sommercamp 🙏Autisme Ungdom er allerede nu i gang med at søge midler til at afholde sommercamp 2024. Medlemmer af foreningen får besked, så snart tilmeldingen åbner.

Du kan læse mere om foreningen her og blive medlem af foreningen her.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page