top of page

Autisme Ungdom - også et online fællesskab på Discord

Af Silke Ena svare
forperson i Autisme Ungdom

Onsdag d. 27 september 2023

Discord fællesskab.png

Med mere end 800 medlemmer, 9 lokalafdelinger og en forperson, som ofte lander i medierne, har Autisme Ungdom i høj grad været med til både at sætte unge autister på dagsordenen, og at skabe fællesskaber og aktiviteter for netop denne målgruppe. Hvis du er ung autist, behøver du dog ikke melde dig ind eller møde op et fysisk sted for at opleve, hvad det er, foreningen kan. Du skal bare hente appen Discord, og finde Autisme Ungdoms Discord-server derinde.

 

“Mille fik en ny mus med baldrian i. Hun har allerede bidt halen af”, skriver Silke, Autisme Ungdoms forperson, i kæledyrschatten på Autisme Ungdoms Discord-server. Sammen med den besked er der vedhæftet en video af hendes kat, Mille, som meget entusiastisk leger med en stofmus. Også Pusle, “næstnæstforkat” i Autisme Ungdom Fyn, som tilhører Autisme Ungdoms eksterne næstforperson, Naja Føste, ser man ofte billeder af i kanalen, sammen med de adskillige andre kæledyr, som unge autister fra hele landet deler billeder af på Discord-serveren. Nogle af de unge er medlemmer af Autisme Ungdom, nogle er ikke, men fælles for alle brugere er, at de er unge i alderen 13-32 år, og har autisme tæt på livet.

Udover kæledyrskanalen er der adskillige andre kanaler på serveren. Både de generelle kanaler som “lyst-til-at-snakke”, “lyst-til-at-spille” og “jokes-og-memes”, hvor man altid kan få et godt grin, men også mere emnespecifikke kanaler såsom “LGBTQ+”, “Politik” og selvfølgelig “autisme”. Der er næsten altid nogle online på serveren, og ofte sidder der nogle og snakker i voice-kanalerne til sent ud på aftenen, imens andre skriver om det, de lige har lyst til at skrive med de andre Discord-brugere om. Når ikke der er ferie, er der også spilaften hver mandag, hvor en administrator eller en såkaldt game-host faciliterer et valgfrit online spil såsom Among Us eller Gartic Phone.

 

Hvad er Discord?

Discord er en gratis online samtaleplatform, lidt ligesom Facebook Messenger eller WhatsApp. Det særlige ved Discord er, at man i stedet for bare at have en enkelt beskedtråd, også har mulighed for at oprette såkaldte servere, hvor man har mulighed for at lave flere forskellige beskedtråde, kaldet kanaler, til forskellige emner. Det gør det nemmere at være mange mennesker, der har forskellige samtaler samtidig, og gør det nemmere at organisere samtalerne efter emner. 

 

Platformen er oprindeligt udviklet til gamere, men flere og flere teenagere og unge voksne ser mulighederne i platformen, og laver servere til andre formål. Discord er nemlig en relativt brugervenlig platform, der har et væld af forskellige muligheder for at tilpasse kanalerne til lige præcis de behov, man måtte have. I modsætning til f.eks. Facebook Messenger eller WhatsApp, så er Discord ikke linket til dine konti på sociale medier eller dit telefonnummer. Man skal bare være fyldt 13 år, og have oprettet en konto på selve platformen, så er man klar til at være en del af fællesskabet på Discord.

 

Hvordan driver Autisme Ungdom sin Discord-server?

For at blive en del af Autisme Ungdoms Discord-server kan man klikke på linket til serveren, som du finder på vores hjemmeside eller klikke på linket her. Når man kommer ind får man ikke adgang til hele serveren med det samme. Dette er for at sikre et trygt rum for de unge. Inden man får adgang til alle kanalerne, skal man lige skrive med en administrator, der tjekker hvor gammel man er, om man er medlem af foreningen og hvilket navn man gerne vil kaldes på serveren. For at blive administrator skal man sidde i Autisme Ungdoms hovedbestyrelse, enten som menigt medlem eller som suppleant. Det er et krav, for at man kan være sikker på, at administratorerne udfører deres arbejde på serveren i overensstemmelse med Autisme Ungdoms vedtægter og retningslinjer.

 

Når man kommer ind på selve serveren, efter at have skrevet med en administrator, så vil der være en masse roller man kan vælge imellem. På den måde kan man vælge til og fra, hvad man har lyst til at være en del af. De forskellige roller tildeles af en “bot”, og er beskrevet nærmere i kanalen “hvad-for-nogle-roller-er-der-lige-nu”. Det er ikke et krav, at man er medlem af Autisme Ungdom for at blive en del af serveren, men “medlemmer” og “ikke-medlemmer” har forskellige roller på serveren. Det påvirker ikke, hvad man har adgang til, men gør det nemmere for administratorerne at holde styr på, hvor mange medlemmer vi har, som bruger serveren, og hvor mange ikke-medlemmer vi har. 

 

Autisme Ungdom har også udarbejdet et regelsæt, som skal overholdes på serveren. Det kan læses af alle, både i fuldt format og i en kortere opsummerende version. Der er også en video på Autisme Ungdoms YouTube-kanal, hvor reglerne bliver læst op. Hvis nogen bryder reglerne, eller hvis der opstår konflikter, er der altid mulighed for at kontakte en administrator, som hjælper med at løse problemet. Deres job er nemlig at sørge for, at Discord-serveren er et trygt sted at være for alle brugere.

 

Hvad siger medlemmerne om serveren?

Tilbage på selve Autisme Ungdoms Discord-server er samtalen i fuld gang. Da jeg spørger ud på serveren, hvorfor folk godt kan lide at være en del af fællesskabet på platformen, er Filip en af de første til at svare. Han synes det bedste ved at være en del af fællesskabet på Autisme Ungdoms Discord-server er, “at man kan skrive sammen med andre autister, snakke med andre der har det på samme måde som en selv, og få nye venner”. Viktor, en anden bruger på serveren, stemmer i: “Jeg kan godt lide at der er en blanding af normal hverdagssnak og seriøse dialoger om diverse ting som påvirker autister. Serveren er et sted man kan møde andre autister nær ens egen alder, høre om hvordan de har det og hvad de laver, og samtidig hjælpe og støtte hinanden i et forum, hvor man ikke skal føle sig bange for at være autist”, skriver han. 

 

Flere af bestyrelsesmedlemmerne i Autisme Ungdom, er også glade for at bruge Discord serveren: “Discord serveren giver muligheden for at man kan holde kontakt med alle dem man møder til forskellige arrangementer, uden at skulle holde styr på en milliard forskellige navne, kanaler etc” skriver Anne, som både er aktiv i lokalafdeling Hovedstadens bestyrelse, og suppleant til Autisme Ungdoms hovedbestyrelse. Tobias, som er admin på serveren stemmer i: “Jeg syntes at alle her er søde, spilaftenerne er rigtig sjove, og Discord serveren er en fantastisk mulighed for at møde andre autister der er som en selv”.

 

Vil du også gerne være en del af fællesskabet? Tryk her.

bottom of page