top of page

SIA'S FILM 'MUSIC' GØR MAGTANVENDELSER OKAY

Af Mads Mikkel Dragholt, Talsperson for Autisme Ungdom og Silke Ena Svare, Landskasserer for Autisme Ungdom

Som flere har set, er Sias film ’Music’, om en non verbal pige med autisme, blevet nomineret til 2 Golden Globe Awards. Det synes vi i Autisme Ungdom er problematisk af flere årsager.

sia.PNG

For det første er det problematisk, at filmen fremstiller mennesker med autisme som om de er mindre værd, da hovedpersonen Music fremstilles som mindre værd end hendes neurotypiske søster.

 

Derudover er det endnu mere problematisk, når man i en film, der skal forestille en person med autismes virkelighed, viser at magtanvendelser er helt almindelige at bruge overfor mennesker med autisme. De scener der er klippede fra, illustrerer ikke bare magtanvendelser som noget naturligt, og noget man kan tillade sig at gøre, når en person med autisme har det svært - men direkte som noget pårørende bør gøre, når en person med autisme får en nedsmeltning, hvilket kan være direkte skadeligt for personen med autisme.

 

For at gøre det hele værre, er filmen blevet til i samarbejde med Autism Speaks, en organisation der fremstiller autisme på en meget negativ og diskriminerende måde, ved blandt andet at snakke om autisme som en sygdom der skal kureres.

 

Når Golden Globe anerkender en film, der portrætterer autisme så forkert, gør de denne holdning til autisme legitim. At legitimere brug af magtanvendelse overfor personer med autisme, er decideret farligt for personer med autisme. Det kan i værste tilfælde koste liv, og har allerede kostet liv. Derfor tager vi i Autisme Ungdom kraftigt afstand fra ’Music’.

 

Er man enig i vores synspunkter, og vil man støtte underskriftindsamlingen mod Golden Globes nominering af denne film, kan du skrive under her:

 

https://www.change.org/p/the-golden-globes-the-golden-globes-must-rescind-the-nomination-for-sia-s-ableist-movie-music

bottom of page