top of page

tirs. 11. apr.

|

København

PÅ SPEKTRET: The Temple Grandin

Autisme Ungdom og AU Hovedstaden er blevet inviteret med i et samarbejde med NAUK og Cinemateket, og nu er vi klar til at fortælle mere. I slutningen af april viser Cinemateket en række film om autister og/eller lavet af autister.

Der sælges ikke billetter
Se andre events
PÅ SPEKTRET: The Temple Grandin
PÅ SPEKTRET: The Temple Grandin

Tid & sted

11. apr. 2023, 17.00 – 19.30

København, Gothersgade 55, 1123 København, Denmark

Om begivenheden

Cinemateket skriver 

Vi byder velkommen til den første På spektret-festival med en stærk – og gratis – filmvisning i samarbejde med HBO Max. Introduktionen varer begge dage ca. 20 minutter og foregår på dansk.

  • Den 11. april byder festivalens tilrettelæggere velkommen til visningen og fortæller om tankerne bag. 
  • Den 16. april er der introduktion til filmen under overskriften ’autistiske rollemodeller’ ved Katrine Krause-Jensen.

Katrine Krause-Jensen er ph.d. i filosofi og er ansat som lektor ved  Aarhus Universitet. Her har hun været en del af forskningsprojektet  ’Autistiske rollemodeller’ ved Institut for Kultur og Samfund, som skal  hjælpe unge med autisme til at se positivt på deres identitet og  fremtid.

Projektet mundede ud i en podcastserie, hvor en lang række unge autister  taler om forskellige aspekter af deres autisme og på den måde kan komme  til at fungere som rollemodeller for andre autister. Søg på ’Autistiske  rollemodeller’ på fx Spotify, hvis du vil høre de mange gode historier.

Hvordan bestiller jeg billetter?

Du kan IKKE bestille billetter via vores hjemmeside, og du kan IKKE tilmelde dig via facebook. For at købe billetter til en forestilling, skal du enten benytte dig af Cinematekets hjemmeside eller købe dem ved fysisk fremmøde i Cinemateket.

Du kan bestille billetter til dette event her: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/temple-grandin-m-intro 

Billetfordele for Autisme Ungdoms medlemmer

Vi har aftalt med Cinemateket, at Autisme Ungdoms medlemmer kan købe billetter til rabatpris - dvs. 30 kr. under normalpris!! Ingen dokumentation af medlemskabet er nødvendigt. Man siger det bare i skranken, når man ankommer.

På Cinematekets hjemmeside kan man kun bestille billetter til normalpris. Skal du have din rabat, så reserver en plads - bestil på hjemmesiden og sig i skranken, at du er medlem af Autisme Ungdom i skranken, når du afhenter billetterne. På den måde er du sikker på at få rabatten. (Man behøver selvfølgelig ikke bestille billet hjemmefra. Man kan også købe dem ved fysisk fremmøde i Cinemateket).

Referat af Temple Grandin fra Cinematekets hjemmeside 

Man kan roligt kalde virkelighedens Temple Grandin (hun er født i 1947  og lever endnu) for autismens ’Grand Old Lady’. Time Magazine havde  hende i 2010 på deres årlige liste over de 100 mest indflydelsesrige  mennesker i verden - i kategorien 'Heroes'.

Filmen om hendes liv vandt hele syv Emmy-priser (tv-branchens Oscars),  bl.a. med en statuette til Claire Danes i hovedrollen som  mønsterbryderen, stjerneforskeren og dyreeksperten, der tidligt i sit  liv blev kaldt hjerneskadet.

Det var Temple Grandins mor, der så datterens sande jeg. Hun havde en  mistanke om, at datterens anderledeshed skyldtes autisme; en tilstand  der dengang var relativt ny og især blev tildelt drenge.

Filmen viser, baseret på hendes selvbiografi, hvordan Temple Grandin  voksede op og blev den dygtige forsker og rollemodel, som hun er i dag.

Temple Grandin er dyre-adfærdsforsker, fremtrædende fortaler for human  behandling af slagtedyr og forfatter til mere end 60 videnskabelige  artikler om især kvægs adfærd. Grandin har i mange år været ansat ved  College of Agricultural Sciences ved Colorado State University, fungerer  som konsulent for kvægindustrien - og er desuden en prominent  autisme-talsperson.

Grandin var også en af ??de første autister, der dokumenterede den indsigt, hun fik fra sin personlige erfaring med autisme.

Filmen er baseret på hendes to erindringsbøger 'Emergence: Labeled  Autistic' (1986) og 'Thinking in Pictures' (1996). Hun har senere bl.a.  skrevet bogen 'The Autistic Brain: Thinking Across the Spectrum' (2013).

New York Times skrev om filmen:

"Et biografisk filmdrama med farver og følelse skabt til tv-formatet,  men et, der undgår genrens typiske klicheer. Claire Danes glider  ubesværet ind i Grandins karakter med hendes drævende gang og monotone  stemmeføring. Hun gør Temples usikkerhed lige så nærværende og smittende  som hendes sjældnere udbrud af begejstring. Og efterhånden som hun  bliver ældre og får flere sociale skills, indfanger Claire Danes  troværdigt Temples fremskridt." 

Filmen vises gratis takket være stor opbakning fra HBO Max.

Hvor kan jeg finde mere information?

Du kan finde en liste over alle de film, der bliver vist på Cinematekets hjemmeside: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/filmserier/serie/pa-spektret

Del denne begivenhed

bottom of page