top of page

Autisme Ungdom fylder 3 år!

Af Hanne Jægerlund

Autisme Ungdoms historie

Den 30 november 2022 har Autisme Ungdom eksisteret i 3 år.

I den her artikel kommer vi til at tage dig med, på den rejse som foreningen har været på siden start.

Fra ide til virkelighed

unnamed.png

Året var 2019, da en ung autistisk mand en almindelig dag i juli måned, fik ideen til at skabe en ungdomsorganisation for unge autister.
Derfra gik tingene stærkt.

 

En gruppe af seje unge autister blev samlet. Og de dannede det, vi i dag kalder for styregruppen.

De arbejdede hårdt på, at få løst alle de praktiske opgaver, der ligger når man skal starte en ny forening op.


Den 30. november 2019 var alting så klart. I et lokale på Sydfyn, nærmere bestemt i Ringe. Blev den stiftende generalforsamling afholdt. Næsten 50 unge mennesker dukkede op. Til det der endte med at blive et langt men produktivt møde.


Der var mange vigtige emner der skulle diskuteres, og visionerne for foreningen skulle fastsættes. Heldigvis sluttede mødet med succes, og den 30 november 2019 blev dagen hvor foreningen Autisme Ungdom endeligt blev stiftet, som en selvstændig ungdomsorganisation til Landsforeningen Autisme.

Med målet i sigte helt fra start

Visionerne og målene har været klare helt fra starten af.
Autisme Ungdom skulle være en forening der gjorde en reel forskel, og som var med til at skubbe Danmark i en mere autisme venlig retning.
Autisme Ungdom skulle være en forening der kæmpede de unge autisters sag.
Og Autisme Ungdom skulle danne rammerne for fællesskabet.

Derfor blev der allerede i løbet af foreningens første leveår opstartet de første 10 lokalafdelinger, der skulle danne rammerne for autisme venlige fællesskaber.
Samtidig med, at der blev kæmpet hårdt for, at Autisme Ungdom skulle blive en synlig del af den politiske debat.

Men det har ikke været uden udfordringer

For selvom vi alle i Autisme Ungdom arbejdede hårdt for at skabe en forening der kunne trives, så var det at stifte en forening kort inden corona pandemiens fremspring i Danmark, ikke nogen nem opgave. Og de opstartede lokalafdelinger kæmpede hårdt for at holde fast, hvilket også betød en lille nedgang i antallet af lokalafdelinger.

Men på trods af udfordringer gennem blandt andet corona pandemien lykkedes det alligevel autisme ungdom at holde fast. Og inden udgangen af 2020 lykkedes det, imod alle odds, at nå op på mere end 250 medlemmer

Og spørger man Silke Ena Svare, forperson i Autisme Ungdom, hvordan det er lykkedes Autisme Ungdom at vækste så stabilt på få år lyder svaret klart:
 

“Det har været en kombination af, at der virkelig har været et kæmpe behov for det vores forening kan tilbyde. Derudover har vi arbejdet målrettet på at levere relevante kampagner og aktiviteter, og så har vi forsøgt os med effektiv markedsføring på relevante sociale medier for at nå ud til de rigtige målgrupper”

Arrangementer med mening

Autisme ungdom har siden start kæmpet for at gøre en forskel. Både på det politiske plan, og ved at skabe grundlaget for meningsfyldte sociale fællesskaber, som mange af vores medlemmer virkelig har manglet.
Gennem de sidste år, kan vi på det politiske cv skrive, alt fra demonstrationer, til vellykkede kampagner på listen.

På listen over sociale arrangementer, kan vi fremhæve sommercamp 2022, fælles zoo tur i københavn, bowling og brætspils ture i lokalafdelingerne. Og  så selvfølgelig spilaftener på vores online discord server.

Jeg har spurgt Silke Ena Svare, hvilke ting hun er mest stolt over, at foreningen har opnået gennem de sidste år.
Og ikke overraskende var det svært for hende at udvælge få ting.
Silke fortæller:
“Jeg er helt klart virkelig stolt over alle de arrangementer, som vi har afholdt de seneste år, både de politiske og sociale, de har alle haft stor betydning for vores målgruppe, på forskellig vis.

Derudover er jeg virkelig stolt over:

- At vi er med til at bidrage til et mere positivt og opløftende syn på autisme.
- At det er lykkedes os, at sætte unge autister på den politiske dagsorden, så vi faktisk bliver inviteret til politiske møder om emner der vedrører os
 

Jeg er glad for det fællesskab vi har fået skabt, både på vores discord server, men også ude i foreningens lokalafdelinger.
 

Og så er jeg mega glad for vores flotte logo med sloganet “autister er guld”

Et godt arbejdsklima, med vigtige værdier i fokus

Autisme Ungdoms arbjede er udelukkende drevet af frivillige autistiske kræfter. Derfor har det været vigtigt, at få skabt et arbejdsklima, alle de autistiske frivillige kunne trives i. Det har været og er en proces at få opbygget.
At opbygge en forening, der har været i vækst helt fra start, har gjort det ekstra vigtigt, at vi hele vejen igennem har kunne fastholde autisme ungdoms kerneværdier for det gode arbejde, nemlig:

- Fællesskabet

- Sammenholdet

- At vi kan have det sjovt sammen

- Autismeforståelse

Silke Ena Svare fortæller, om succes kriterierne for foreningens trivsel:

“At vores forening fungerer så godt som den gør, skyldes at vi har fået opbygget et arbejdsklima og nogle arbejdsprocesser, der giver mening og er overskuelige for den autistiske hjerne. Vi har simpelthen designet en forening til os selv. Derudover er vi rigtig gode til at vise hensyn til hinanden, og at respektere hinandens forskellige behov. Hele forenings fremdrift hviler på de frivillige kræfter, så det er afgørende, at de frivillige ikke bare føler at arbejdet er overskueligt og til at gå i gang med, men også at de føler det er motiverende og givende for dem i deres hverdag, og det synes jeg virkelig vi er lykkes med i Autisme Ungdom.”

Fremtidsdrømme og visioner

Selvom Autisme Ungdom allerede har opnået mange ting, de sidste 3 år. Så er fremtids drømmene og visionerne slet ikke udtømte endnu.

Vi vil alle i Autisme Ungdom fortsat kæmpe for:
- At skabe autisme venlige fællesskaber

- At udbrede opdateret og relevant viden om autisme

- At være en ung autistisk stemme i den offentlige debat

 

Silke Ena Svare fortæller om hendes fremtidsdrømme for foreningen:

“Jeg håber da, at vi bliver ved med at få flere medlemmer; det næste store mål er 500, og vi er i skrivende stund 54 fra. Jeg håber også vi får lavet endnu flere fede projekter og kampagner, og at flere unge autister får øjnene op for, at de altså ikke er alene med alle deres følelser, og at der er et fællesskab for dem hos os i Autisme Ungdom”

Fun facts om foreningen

  • Foreningens logo farve blev valgt, fordi Christopher Trung i frustration over, at vi ikke kunne blive enige, sagde: “Vi kunne også bare gøre vores logo pink”, og det synes hele hovedbestyrelsen var en god ide.

  • Autisme Ungdoms første nationale arrangement skulle have været pokewalk på international autismedag i 2020, det blev aflyst pga corona. Inden arrangementet var der blevet taget reklamebilleder, af Silke i pikachu kostume og Andreas i et enhjørninge kostume. Billeder der kan få enhver til at smile.

Skærmbillede 2022-11-30 145929.jpg

Fotograf: Christopher Trung Paulsen
Billede af Silke, og Andreas i kostumer. Taget i forbindelse med et planlagt pokewalk arrangement i 2020

bottom of page